Apple a plătit 25 de milioane de dolari să nu rămânem fără Siri

de: Alexandru Puiu
21 04. 2016

Dacă un proces recent nu se finaliza la masa tratativelor, erau șanse destul de mari să rămânem fără Siri, asistentul virtual al celor de la Apple.

A început în 2012. Într-o perioadă în care cei mai mulți dintre noi încercau să se dumirească în privința utilității asistentului virtual Siri, Apple deja era dată în judecată pentru tehnologia din spate. La momentul respectiv, procesul a fost intentat de Dynamic Advances, o companie mai puțin cunoscută, cu o librărie generoasă de patente în spate, care acuza gigantul din Cupertino că ar fi încălcat un astfel de patent în realizarea Siri. Patru ani mai târziu, când tot mai multe detalii trădau faptul că Apple risca să piardă procesul, Dynamic Advances a ajuns să semneze o înțelegere între prieteni cu compania lui Tim Cook.

Aproape 25 de milioane de dolari, 24,9 că să fim mai exacți, au fost înaintate de creatoarea Siri către deținătoarea unui patent cât se poate de ambigu care nu s-a materializat niciodată în nimic – ,,interfață în limbaj natural ce folosește rezultate restrânse de nivel intermediar dintr-un dicționar”. Din păcate, tocmai pentru că limbajul nu este foarte clar și explicit, din acest motiv Siri ar fi putut să dispară peste noapte.

Prima oară, patentul în cauză a fost obținut de un profesor de la Rensselaer Polytechnic Institute. Ca urmare, jumătate din sumă va intra în posesia respectivului institut. În teorie, Apple ar fi avut mai multe argumente să învingă o astfel de plăngere în tribunal, dacă patentul nu ar fi fost obținut cu mult timp înainte. În total, a fost vorba de o diferență de patru ani între momentul în care patentul în cauză a fost acordat și Apple a introdus Siri.

Beneficiul Apple din plata a 25 de milioane de dolari este că a obținut o licență prin intermediul căreia poate folosi Siri nestingherită, iar orice eventual proces este imposibil de intentat pe următorii trei ani pe marginea aceluiași subiect.